HÍREK

FÖLD NAPJA

Írta: Szerk.     Készült: 2018.04.22.

Néhány tornai szervezet évente bekapcsolódik a Föld napja mozgalomba. Ez idén sem volt másként, a takarításra azonban 2018. április 21-én, azaz szombaton került sor.
A Castrum Thorna polgári társulás tagjai felmentek Torna várának romjaihoz, hogy a középkori erődítmény környékét megtisztítsák a szeméttől. A szervezet, amely elszántan igyekszik megmenteni a várat, hivatalosan 2015. április 22-én lett megalapítva, és hogyan lehetne legjobban megünnepelni létrejöttének évfordulóját, mint egy jó kis munkával. Szerencsére nem volt sok hulladék a várban, mivel a néhányan a szervezetből vették azt a fáradtságot és még a hét folyamán felmentek a várba, hogy a rendetlen turisták után eltakarítsanak. Szinte hihetetlen, de vannak olyan kirándulók is, akik nem haboznak szemetet hagyni maguk után a turisztikailag jelentős helyeken. Így a Castrum Thorna tagjai tettek egy kellemes tavaszi kirándulást a várba nemes céllal vezérelve. A várbarátoknak a helyi MKP elnöke, Majančík István is segédkezett nejével együtt.
A vár alatti községben a Csemadok tornai szervezete gondoskodott a hulladék összetakarításáról.

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja. Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A következő jelentős esemény a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása volt 1989-ben Kaliforniában, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon. 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2018-ban a Google egy-egy animált logóval emlékeztetett a Föld Napjára, amihez 2018-ban egy animált videoüzenet is tartozott, amin Jane Goodall beszél. 2018 kiemelt témája a „műanyagmentes világ”.
Forrás: wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

 

 

TORNA KÖZÖSSÉGE - független hírportál                Szerkesztőség                Kapcsolat: torna.kozossege@gmail.com
A hírportálon közölt vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztők véleményét.   A szerkesztőség fenntartja ma-
gának a jogot a tudósítások rövidítésére és szerkesztésére.
Minden jog fenntartva: Torna Közössége