HÍREK

NAGYTAKARÍTÁS TORNÁN

Írta: Szerk.     Készült: 2017.04.22.

2017. április 22-én a Föld napja alkalmából a Tornán működő szervezetek (Csemadok, MKP, Via Nova ICS, Pro Tornensis) szeméttelenítést tartottak. A „big bag” zsákokat és kesztyűket Majančík István tornai MKP elnök biztosította. Az akciót a Réva panzió is megtámogatta zsákokkal. A találkozó a posta előtt volt, nagyjából 15-20 fő jött össze (Tornának kb. 3700 lakosa van). Onnan a szélrózsa minden irányába széledtek szét az önkéntesek, hogy a hulladék összeszedésével tegyenek valamit környezetükért. Az egyik csapat az Egészségügyi Központ előtt takarított, a másik az Áji patak medrét tisztította ki, a harmadik a Tokaj utcában végezte a dolgát, a negyedik pedig a tornai roma telepet igyekezett szebbé varázsolni. A lakosok, akik elhaladtak a szemetet gyűjtő aktivisták mellett, különböző véleménnyel voltak az akció iránt: voltak olyanok, akik háborogtak a hulladék miatt; néhányan lehajtott fővel továbbsétáltak, mintha észre sem vették volna az aktivistákat; voltak azonban olyanok is, akik az orruk alatt pedig azt mormogták, hogy „érdekel is engem ez, nem nekem csinálják”. A legdurvább azonban az volt, amikor néhányan azonnal eldobták a szemetet, mihelyt az önkéntesek eltűntek a láthatárról. Nincs annál rosszabb, amikor az emberek semmibe sem veszik az ember igyekezetét. Kb. 40-50 zsáknyi szemetet összeszedtek az önkéntesek, de sajnos még így is nagyon sok hulladék maradt még.
Az akció folyamán a posta előtt a szervezők aláírásokat gyűjtöttek a biometán állomás építése elleni petícióhoz. Az állomást a tó partjára akarják építeni. Ami még ennél is rosszabb, hogy senki nem kérte ki a lakosok vagy a képviselők véleményét. A Környezeti hatások megítéléséről szóló 24/2006 Tt. számú törvény világosan kimondja, hogy a község hivatali táblájára ki kellett akasztani az építkezési szándékról szóló dokumentumot, a lakosoknak legkevesebb 21 napjuk volt hozzászólni. Ez nem történt meg, az emberek csak a sajtóból értesültek a szándékról. A beruházó az egyik dokumentumában azt is írta, hogy az építkezési szándék le volt tárgyalva a képviselő-testületben és Torna község beleegyezik. Ez sem igaz, ennek ellenére ki lett adva az építkezési engedély is. Ráadásul a területfejlesztési terv szerint parknak kellene lennie a tó partján. Igazán szép környékről van szó, két étteremmel ellátott panzió is található a közelben. A biometán állomás egyrészt elcsúfítana a környéket, másrészt viszont bűz, por és zaj áradna tőle. Ráadásul Tornának nem lenne haszna belőle, mivel a kitermelt gáz el lenne vezetve. Arról nem is beszélve, hogy nem messze magas fokú természetvédelmi rezervátum található. Az állomás nem lenne hasznos a lakosok és a tó körül lévő állatvilág számára sem. A közelben lévő cementgyár éppen eléggé szennyezi a légkört, nincs szükség még egy gyárra.
Az önkéntesek egyrészt jó érzéssel tértek haza, mert szebbé varázsolták a környezetüket. Másrészt viszont egy picit le voltak sújtva a sok hulladék miatt, amely még megmaradtak. Ezt is ki lehetett volna takarítani, azonban ahhoz sokkal több emberre lett volna szükség. Reméljük, a községi hivatal gondoskodik majd arról, hogy a megmaradt hulladékot eltakarítsák, és a feltakarított közterületek tovább is tiszták maradjanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TORNA KÖZÖSSÉGE - független hírportál                Szerkesztőség                Kapcsolat: torna.kozossege@gmail.com
A hírportálon közölt vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztők véleményét.   A szerkesztőség fenntartja ma-
gának a jogot a tudósítások rövidítésére és szerkesztésére.
Minden jog fenntartva: Torna Közössége