HÍREK

A TORNAI KINCSKERESŐK KÖNYVET ADTAK KI

Írta: Surovec Róbert     Készült: 2017.03.03.

A kincs szó hallatán mindenkinek anyagi értékek jutnak az eszébe. Vannak azonban olyan kincsek, melyek még a materiálisaknál is értékesebbek: ilyen például őseink szellemi hagyatéka. A Szanyi Mária néprajzkutató által elindított Kincskeresők mozgalom éppen a Felvidék regionális értékeinek összegyűjtése, rendszerezése és nyilvántartása céljából jött létre. A mozgalomba néhány éve a tornai alapiskola is bekapcsolódott, melynek tanulói 2010 óta rendszeresen részt vesznek a Kincskeresők – regionális értékeket kutató diákok országos konferenciáján Dunaszerdahelyen, ahol számítógépes prezentáció segítségével bemutatják kutatásaik eredményét. Mivel azóta sok munkájuk gyűlt össze, az Alapiskola Torna úgy döntött, most könyv formájában is megjelenteti azokat.
2017. március 3-án a tornai Alapiskolában ünnepélyes keretek között sor került a kötet bemutatójára, amely a Gyöngyszemek Abaúj-Torna vármegye történelméből címet kapta. A könyv kiadását a Szlovák Köztársaság Iskolaügyi, Ifjúsági és Sportminisztériuma, valamint Torna Község Önkormányzata támogatta. A bemutatón többek között Bitay Levente, Magyarország Kassai Főkonzulátusának konzulja is részt vett. A szervezők a környék szinte összes magyar oktatási intézményének is küldtek meghívót. Rozsnyótól egészen Kassáig, azonban csak a szádudvarnoki Szent István Egyházi Alapiskola és a tornai Szlovák Tannyelvű Alapiskola igazgatói tisztelték meg őket a jelenlétükkel. A pelsőci Alapiskola is képviselve volt Máté Eleonóra igazgatóhelyettes személyében.
A jelenlévőket Molnár Andrea iskolaigazgató üdvözölte. Balázs Éva igazgatóhelyettes ismertette a tornai Kincskeresők eddigi tevékenységét. Elmondta, hogy a Szanyi Mária néprajzkutató által Áj és Szádelő községekben szervezett Kincskereső táborokban jöttek először kapcsolatba a mozgalommal. A dunaszerdahelyi konferencián kívül a diákok Tornán is rendszeresen bemutatják munkáikat, amit a Via Nova Ifjúsági csoport helyi alapszervezete szervez meg. 2015 júliusában a tornai Kincskeresők munkásságukért jutalomkirándulásban részesültek: Csáky Pál europarlamenti képviselő meghívására Strasbourgba látogattak. 2016 júliusában a tornai alapiskola Kincskereső tábort szervezett Tornán, ahol a gyermekek az adatgyűjtés mellett elsajátíthatták a hagyományos kenyérsütés és népi kézművesség fortélyait. Balázs Éva végül rátért magára a könyvre is, amelyre az iskola jogosan lehet büszke. A kötetben lévő anyagokat a regionális történelem oktatásánál is fel lehet használni.
A rövid beszámolók után az iskola tanulói előadták munkáikat, melyek a tavalyi konferencián hangzottak el. Elsőként Grulyó Natália és Csemer Marietta a hagyományos roma mesterségekkel ismertették meg a közönséget, majd Kónya Dániel a Tornán lévő Nepomuki Szent János-szobor történetét adta elő. Végül Korcsmáros Andrea és Varga Krisztina az egykori neves tornai cigányzenekarról - Pala bandájáról szóló munkájukat mutatták be.
Az előadásokat követően a szervezők megvendégelték a jelenlévőket: voltak különféle saláták, hidegtálak és ínycsiklandó sütemények is, természetesen üdítőkből sem volt hiány. A frissítők elfogyasztása közben lehetőség adódott egy kis szabad beszélgetésre. Közben az érdeklődők megvásárolhatták a könyvet. Sokan még helyben nagy lelkesedéssel lapozták bele a kötetbe, melyben olvashatnak Torna műemlékeiről, a régió népi hagyományairól, regéiről, a helyi lakosok háborús élményeiről, valamint a környező községek és Kassa híres épületeiről is. Egy kötetben az egyes munkák két nyelven olvashatók: magyarul és szlovákul. Az olvasó tehát igazi kincset tart majd a kezében, amely a legnagyobb értéket hordozza magában: őseink hagyatékát, amit ápolnunk kell és tovább adni az utánunk jövőknek.
A könyvbemutatót a Via Nova ICS támogatta. A kötet beszerezhető a következő a tornai Alapiskolában (e-mail: skola@zsmturna.edu.sk, telefonszám: 0911 526 732).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TORNA KÖZÖSSÉGE - független hírportál                Szerkesztőség                Kapcsolat: torna.kozossege@gmail.com
A hírportálon közölt vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztők véleményét.   A szerkesztőség fenntartja ma-
gának a jogot a tudósítások rövidítésére és szerkesztésére.
Minden jog fenntartva: Torna Közössége