KÖZÖSSÉGÜNK

TÁRSULÁS A VÁR MEGMENTÉSÉÉRT

Írta: Szerk.     Készült: 2016.12.23.

A községünk fölött magasló vár 1685-ig élte fénykorát, amikor is az osztrák császári sereg puskaporral felrobbantotta. Azóta falai évről évre omladoznak. Szerencsére vannak még emberek, akik nem közömbösek a műemlék sorsa iránt. Ezek az egyének összefogtak és létrehozták a Castrum Thorna polgári társulást.
A szervezet 2014-ben kezdett megalakulni, azonban hivatalosan 2015. április 22-én lett bejegyezve a polgári társulások nyilvántartásába. Tagjai önkéntes közmunkákat szerveztek, hogy megtisztítsák a várat a növényzettől. Így a várrom sokkal hozzáférhetőbbé és atraktívabbá vált a turisták körében.
Ezenkívül a társulás kulturális rendezvényeket is szervez, hogy a várat kellőképpen propagálják. Ilyen például a Várak és várromok éjszakája és az Újévi túra Torna várába. Ezek remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy az emberek jobban megismerhessék egymást és szórakozzanak a középkori vár omladozó falai között.
Végül szükséges megemlíteni, hogy a polgári társulás sikeresen megnyert egy pályázatot, melyet a Szlovák Kulturális Minisztérium hirdetett meg. Ennek eredményeképpen idén elkészült a vár statikus szakvéleménye, mely szükséges ahhoz, hogy később a falakat konzerválni lehessen. Ez által megmaradhatnak az utókor számára.

Alapítótagok (Várak és várromok éjszakája I., 2015. augusztus 14.)


A második brigád (2015. október 24.)


A brigádok alatt Szíriusz húzta le a kivágott gazt (2015. október 24.)


A hetedik számú önkéntes közmunka résztvevői (2016. március 19.)


A Castrum Thorna polgári társulás vezetőségének tagjai (2016. november 19.)


 

 

 

TORNA KÖZÖSSÉGE - független hírportál                Szerkesztőség                Kapcsolat: torna.kozossege@gmail.com
A hírportálon közölt vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztők véleményét.   A szerkesztőség fenntartja ma-
gának a jogot a tudósítások rövidítésére és szerkesztésére.
Minden jog fenntartva: Torna Közössége