HÍREK

A RÉVA PANZIÓNAK KÖSZÖNHETŐEN TORNA ÚJ ATTRAKTIVITÁSSAL LETT GAZDAGABB

Írta: Szerk.     Készült: 2016.07.05.

Régiónk tele van attrakciókkal, melyek lényegesen hozzá tudnának járulni az idegenforgalom fejlődéséhez. Sajnos, nem vagyunk képesek kellőképpen kihasználni potenciáljukat. A Réva Panziónak köszönhetően Torna új attraktivitással lett gazdagabb. A panzió mellett fekvő telken ugyanis felépült Torna várának a másolata fából, amely interaktív játszótérként szolgál. Körülötte minifarm terül el miniatűr bárányokkal és kecskékkel. A projekt Kassa Megye Önkormányzatának (a továbbiakban csak KMÖ) Terra Incognita nevű programja által jött létre.
A vár másolatának ünnepélyes átadására 2016. július 2-án került sor a Réva Panzióban. A rendezvényen csak úgy hemzsegtek a gyermekek, természetesen szüleik kíséretében. A műsor Trifonová Zuzana mérnöknő ünnepi beszédével kezdődött, aki a jelenlévőket megismertette a remek ötlet megszületésével, aminek eredménye a minifarmmal összekötött játszótér, mely községünkből olyan nagyon hiányzik. Mivel már születése óta lenyűgözte Torna vára, úgy döntött, hogy a játszótér községünk szimbólumának hasonlóságára épül majd. Utána Subovics Mónika vette át a szót, aki az egész műsort konferálta.
A szalag elnyírása következett. Mielőtt azonban a játszótér megnyitotta volna kapuit a türelmetlen gyerekek előtt, a jelenlévők meghallgathatták PhDr. Jana Kovácsová, a KMÖ Kulturális és idegenforgalmi szakosztály vezetőjének beszédjét, majd JUDr. Lenka Vargová, a Kerületi idegenforgalmi szervezet vezetője is mondott néhány szót, végül pedig Ladislav Olexa mérnök, a KMÖ Közlekedési osztályának vezetője hangsúlyozta elégedettséget a projekttel kapcsolatban.
A vár másolatát Zuzana Trifonová közösen Jana Vargovával nyitotta meg, a szalag elnyírásának kíséretében. Ezzel kezdetét vette a szórakozás. A gyerekek kiélvezhették a játszótéren való játszadozást, az állatkák simogatását, ráadásul kreativitásukat is fejleszthették az alkotóműhely keretén belül, ahol volt arcfestés, maszkkészítés, mézeskalács díszítés, gipszöntvény festés és nyaklánckészítés. A jó hangulatról a magyarországi Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia és a Szepsiből érkezett bohóc gondoskodott. A táncház keretén belül a gyerekek elsajátíthatták néhány tánclépést is. Közben a vár másolatának egyik saroktornyában a Bebek Krisztináról szóló regéről készült rajzfilmet vetítették. A tornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület bemutatója is felettébb érdekes volt, amely a tűz eloltása után feledhetetlen habfürdőt készített a gyerekeknek. Az érdeklődők idegenvezető kíséretében felsétálhattak Torna várának romjaihoz is. A középkori vár falai között a Castrum Thorna polgári társulás képkiállítással várta a túrázókat.
A kellemesen eltöltött nap remek alkalom volt arra, hogy a családok egybegyűljenek és legalább egy napra maguk mögött hagyják mindennapi kötelességeiket. A résztvevők minden bizonnyal gazdag élményekkel tértek haza.

A rendezvényt támogatták: Kassa Megye Önkormányzata, Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ, Réva Panzió, Torna Község Önkormányzata, Castrum Thorna polgári társulás.
Köszönet illeti Jiří Muška urat, aki engedélyt adott a másolat felépítésére a tulajdon birtokán, Juhász Tamás tornai vállalkozót, Kovács Zoltánt a Mezőgazdasági Szövetkezetből az állatok eledeléért, Hajdányi Ferencet Szepsiből a finom húsért, Istalian Čonev urat, az önkéntes tűzoltókat a terület elkerítéséért, Subovics Mónikát a hasznos tanácsokért, Gacsay László állatorvost az állatok ellátásáért, Surovec Róbert mérnököt a rajzfilm elkészítéséért, Kovács Margót a hangja kölcsönzéséért, Bartók László mérnököt a projektírásnál nyújtott segítségért, a Torna képviselő-testülete mellett működő két szakbizottságot (Szociális, kulturális, művelődési és a harmadik szektorral való együttműködési bizottság, Idegenforgalmi és kommunikációs bizottság) a rendezvény alatt nyújtott segítségért, és a Réva Panzió összes dolgozóját, akik nélkül az egész nem jöhetett volna létre.


Torna regéje - részlet:

A rajzfilm hamarosan oránként megtekinthető lesz a vár másolatának egyik saroktornyában a Réva Panzióban.

 

 

 

 

 

TORNA KÖZÖSSÉGE - független hírportál                Szerkesztőség                Kapcsolat: torna.kozossege@gmail.com
A hírportálon közölt vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztők véleményét.   A szerkesztőség fenntartja ma-
gának a jogot a tudósítások rövidítésére és szerkesztésére.
Minden jog fenntartva: Torna Közössége