HÍREK

TRIANONI MEGEMLÉKEZÉS

Írta: Szerk.     Készült: 2016.06.05.

2016. június 4-én a tornaiak idén is megemlékeztek a Nagy-Magyarország területcsonkítására, amelyet 1920-ban a trianoni békeszerződés aláírása szentesített. A rendezvényt a Csemadok tornai alapszervezete szervezte közösen a Magyar Közösség Pártja és a Via Nova Ifjúsági csoport helyi alapszervezeteivel, valamint a Pro Tornensis polgári társulás segítségével.
Miután Krompasky Marianna elszavalta Wass Albert Ébredj magyar! című költeményét, a régi köztemetőben található kettős kereszt köré egybegyűlt megemlékezők kis csoportját Komjáti Attila Csemadok elnök üdvözölte. Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy június negyedike a trianoni megemlékezésé, a Nemzeti összetartozás napja pedig az év minden napjára érvényes. Imát mondott Porubán Fülöp Angéla református lelkipásztor. Miután az egyes szervezetek elhelyezték koszorúikat a kereszt tövébe, a résztvevők fáklyás menetben átvonultak a község emlékparkjába, ahol megtekinthették a meggyilkolt magyar katonák emlékére újonnan elhelyezett keresztet. Itt Komjáti Attila hangsúlyozta e kegyetlen eseményekről való rendszeres megemlékezés fontosságát. Végezetül a jelenlévők megkoszorúzták az emlékparkban található táblákat, melyeket régebben a két nagy világégésben elesett tornai katonák tiszteletére állítottak, majd közösen elénekelték a nemzeti imát.
Ezzel a megemlékezésnek még korántsem volt vége. A résztvevők egy töredéke ugyanis elment a szlovák-magyar határátkelőnél lévő História-kapuhoz, hogy közösen magyarországi testvéreinkkel is megemlékezzenek Trianonról. Körbeállták a márványból készült asztalt, melybe a Nagy-Magyarország térképe van belevésve, és pislákoló gyertyák fényénél régi magyar nóták éneklésével múlatták az időt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TORNA KÖZÖSSÉGE - független hírportál                Szerkesztőség                Kapcsolat: torna.kozossege@gmail.com
A hírportálon közölt vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztők véleményét.   A szerkesztőség fenntartja ma-
gának a jogot a tudósítások rövidítésére és szerkesztésére.
Minden jog fenntartva: Torna Közössége