HÍREK

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET JÓVÁHAGYTA TORNA KÖZSÉG KÖLTSÉGVETÉSÉT

Írta: Szerk.     Készült: 2016.05.06

2016. május 5-én a Nyugdíjas klubban sor került Torna Képviselő-testületének nyolcadik ülésére. A gyűlést Oravecz Atila polgármester nyitotta meg és vezette. A helyi alapiskolák költségvetésének jóváhagyása után a község 2016 – 2018-as évi programköltségvetésének megvitatása következett, melyet a községi hivatal állított össze a képviselők javaslatai alapján. Hosszabb megbeszélés után a képviselők jóváhagyták Torna költségvetését. A költségvetésbe többek között vannak pénzügyi eszközök kamerarendszer létrehozására, közvilágítás modernizálására, a hangosbemondó megjavítására, játszótér létrehozására a Cementgyári Lakótelepen, műemlékek gondozására (a templom támogatása és intézkedések a vármegyeháza, úri kaszinó és vár visszaszerzése céljából), helyi gazdaság fellendítésére. A programköltségvetés stratégiai dokumentumok kidolgozását is tartalmazza: a kultúrház rekonstrukciójának projektje, idegenforgalmi stratégia és a község vizualizációjának projektje. Idén olyan rendezvényekre kerül sor, mint például a „Kincskeresők” nyári gyerektábora, Várak és várromok éjszakája, Karácsonyi vásár, különféle sportversenyek az ifjúság számára. A képviselő-testület úgy döntött, hogy megtámogatja a községben működő szervezeteket (Önkéntes tűzoltó egyesület, Nyugdíjasok szövetsége, Rokkantnyugdíjasok szövetsége, Búzavirág éneklőcsoport, Csemadok, Castrum Thorna polgári társulás, Vértő p.t., Fecsó Pál p.t., Roma könny p.t., Roma szív p.t., Roma fekete szemek p.t.) és sportklubokat (a TJ Cementgyár labdarúgó klub, TaekwonDo sportklub, Asztaliteniszezők csapata). A képviselők által javasolt tevékenységeket, melyek be lettek dolgozva a programköltségvetésbe, a községi hivatal feladata teljesíteni.

Az ülésen a képviselő-testület jóváhagyta Torna község a 2015 – 2021-es évekre vonatkozó Fejlesztési programját. A 3700 Euróba kerülő program még a tavaly év végén lett a képviselők elé terjesztve, azonban hiányosságai miatt nem lett jóváhagyva. Azóta a képviselők több alkalommal is találkoztak a program kidolgozójával, aki a képviselők követelményeinek megfelelően átdolgozta a programot.

A képviselő-testület határozattal megbízta a polgármestert, hogy írja alá a Polgármester megállapodását. Egy európai kezdeményezésről van szó, melynek célja a kibocsátás szintjének húsz százalékos csökkentése. Az is szerepel benne, hogy a jelenlegi energiaforrások húsz százalékát ökológiai forrásokkal legyenek helyettesítve. Egy éven belül ki kell dolgozni az akciótervet, mely a feljebb említett célok eléréséről fog szólni.

A gyűlés végén a képviselők megszavazták az E58-as út mellett található telkek bérbeadását (parcellaszámok: 5695/32- től 5695/37-ig). A bérleti díjról a legközelebbi munkaértekezleten fognak dönteni a képviselők.

 

 

 

TORNA KÖZÖSSÉGE - független hírportál                Szerkesztőség                Kapcsolat: torna.kozossege@gmail.com
A hírportálon közölt vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztők véleményét.   A szerkesztőség fenntartja ma-
gának a jogot a tudósítások rövidítésére és szerkesztésére.
Minden jog fenntartva: Torna Közössége