KÖZÖSSÉGÜNK

TEHETSÉGES TORNAI MŰVÉSZEK

Írta: szerk.     Készült: 2015.12.01.

 

Szitás Henriett
Már gyermekkorában szívesen vette kezébe az ecsetet és a ceruzát. A rajzolás iránti vonzalom a mai napig megmaradt benne és ez alkotja élete jelentős részét. A kerámiával 1999-ben került első kapcsolatba egy Tornán indított fazekas tanfolyamon. A későbbiekben egy lengyel származású, nevezetesen Zbigniew Nišponský keramikus művész jóvoltából szerzett több tapasztalatot a kerámia készítés terén. Munkái között találhatók kézzel formázott használati tárgyak és dísztárgyak. Mostanában többnyire üveg-, porcelánfestészettel és gravírozással foglalkozik. Munkáira a szecessziós stílusirányzat jellemző, ahová a természetes formák, illetve növényi vagy geometrikus mintákra épülő hullámzó ornamentika sorolható. Több kiállítása is volt Szlovákiában és Magyarországon egyaránt. Tagja a Gömöri Kézművesek Társulásának, melynek központja Várhosszúréten található.

 

 

Fecsó Szilárd
Mindig is érdekelte a képzőművészet, gyermekkorában is sokan rajzolt, de igazán gimnázium után kezdett el vele komolyabban foglalkozni. A feleségének nagy szerepe van benne, hogy képzőművészeti főiskolára jelentkezett, de sokat köszönhet Nagy Vierkának is, akitől az alapokat tanulta meg. A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem hallgatója volt. Sokáig a Márai Sándor Gimnáziumban és Alapiskolában tanított Kassán képzőművészetet, rajzot és művészettörténetet. Jelenleg a kassai Pedagógiai Módszertani Központban dolgozik, mint a magyar nyelvért és képzőművészetért felelős módszertanos. Fest, de gyakran más műfajt is alkalmaz. A tornai székhellyel rendelkező Fecsó Pál Polgári Társulás egyik alapító tagja, melynek legfőbb célja a tehetséggondozás. Több csoportos belföldi és nemzetközi kiállításon vett részt alkotásaival. Önálló kiállításai közül a legfontosabbak talán: Kék székek – installáció (Nyitra, 1995), Installáció (Komárom, 1998), Égi Project (Pápa, 2006), Site specific art - Komjáti Zsolttal közösen (Szerbia, 2010).

 

 

Vitéz Csilla
A művészettel már gyermekkora óta kapcsolatban van. Bátran állíthatjuk, hogy a génjeiben van. A nagyapja ugyanis festő volt, ráadásul a kassai Szt. Erzsébet-dómban még a freskói is megtalálhatók. 37-38 éves korában fényképezéssel kezdett foglalkozni, majd a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán végzett fotográfia szakon. Prágában lektori képzettséget szerzett több művészeti szakra. Jelenleg a budapesti Művészeti főiskola hallgatója. Üvegkészítést, ékszerkészítést, zománcozást, szobrászatot és 3D képek készítését tanul. Ékszerek és szobrok készítésével foglalkozik. Több kiállítása is volt és versenyeken is számos díjat nyert. Két fényképe megjelent a Československá fotografie folyóiratban is.

 

 

Komjáti Zsolt
A képzőművészettel először a kassai Márai Sándor gimnáziumban jött kapcsolatba, amikor Fecsó Szilárd 1996-ban elindította a művészeti szakkört. Az pecsételte meg a jövőjét. 2002-ben kezdte a tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán. Klasszikus grafikát tanult, mély- és magasnyomtatással készített grafikákból diplomázott 2007-ben. Pár éves Thália színházasdi után a Márai Sándor gimnáziumban vezette a művészeti tagozatot. Jelenleg egy svéd cégnél fest, amely Európa szerte épít kalandparkokat, börtönös hangulattal. Kombinált grafikák és akvarellek mellett installációkkal alkot. A mulandósággal, az emberi léttel, mint jelenséggel foglalkozik. Fecsó Kassai Yvettel, Fecsó Szilárddal és Éliás Ádámmal együtt indították el a Tornai Művésztelepet. Ezután megalapították a Fecsó Pál Polgári Társulást. Volt kiállítása a Kelet-Szlovákiai Múzeumban Kassán, és a Madárterem Galériában Tornaalján. Munkáit Szerbiában és Magyarországon is megtekinthették. A tornai Kálvária (site specific installáció-sorozat kiállítása) a Keglevich-féle kastélyban az egyik legkedvesebb emlékei közé tartozik.

 

 

Šuster Gabriella
A művészettel először a losonci Pedagógiai középiskolán jött kapcsolatba, főként elméleti szinten. 35 évig óvónőként dolgozott. Mindig is lenyűgözte a festészet, ezért nyugdíjba vonulás után számos szabadidejét az ecsetnek és vászonnak szentelte. A festés terápiaként hat rá. A barátnője, aki szintén amatőr festő, és az internet segítségével sok új technikát tanult. A sok éves tapasztalat meghozta gyümölcsét. Főleg az olajfestéket részesíti előnyben. Néha az ecsetet az ujjával helyettesíti, hogy elérje a kívánt hatást. Idáig egy kiállítása volt, arra is a tornai Információs Központban került sor. Amikor annak idején megszólította torna Kulturális bizottsága, lelkesedett a felkérés miatt, ugyanakkor aggódott is, vajon hogyan fognak polgártársai a műveire tekinteni. Aggodalomra azonban nem volt semmi oka, mert a kiállításnak jó visszhangja volt. A festésnél a szívére hallgat, nem a szabályokat követi.

 

 

 

TORNA KÖZÖSSÉGE - független hírportál                Szerkesztőség                Kapcsolat: torna.kozossege@gmail.com
A hírportálon közölt vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztők véleményét.   A szerkesztőség fenntartja ma-
gának a jogot a tudósítások rövidítésére és szerkesztésére.
Minden jog fenntartva: Torna Közössége